LAST NED APP

Mamma og baby. Barseltreff
FOTO: Shutterstock

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Ta det med ro

Slapp av og gjenopprett energien din. Å være nybakt forelder er en krevende oppgave, så husk å ta vare på deg selv i tillegg til barnet. Bruk tiden til å se på, og kose med barnet ditt, og ikke føl at du burde få ting gjort. Husarbeid kan du ta senere, venner og familie klarer å vente en liten stund til. Nå, i din permisjon, er det ditt og babyens forhold som skal være i fokus og alt annet er mindre viktig.

Struktur

Lag en rutine for dagen, så du har noen faste aktiviteter og struktur i hverdagen. Dette kan inkludere å legge inn tid for søvn, måltider, amming, og noe du kan gjøre for deg selv (f.eks. ta et fotbad, lese en bok, drikke en kopp te, ringe en venn). I starten vil dette være litt vanskelig, da nyfødte babyer ofte ikke har noen faste sove- og spisetider. Men etter hvert vil dette gå seg til, og du kan enklere få planlagt dagene dine (hvis du ønsker det, selvfølgelig).

Frisk luft

Forsøk å komme deg ut av huset så ofte som mulig. Det kan være å ta en tur i parken, dra på kafe, eller møte venner. Å komme seg ut av huset kan bidra til å bekjempe isolasjon og ensomhet. Er alle du kjenner på jobb? Prøv Barseltreffappen, og se om du kan møte noen i nærområdet som også er hjemme i permisjon! Det er allerede mange brukere, så sjansen er stor for at du finner noen du kan gå tur med, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med.

Lær av andre

Oppsøk støtte fra andre foreldre, enten det er ved å delta på barselgruppe, møte noen nye via Barseltreffappen, venner eller dine egne foreldre. I vanskelige tider kan det være til stor hjelp å prate med noen som har vært gjennom det samme som deg. Og du er garantert ikke alene om det du tenker og føler. Det vil alltid føles bedre å lufte bekymringer for andre, ikke minst for å muligens få andres perspektiv på ting.

Nye ferdigheter

Bruk tiden du nå har (mens babyen sover) på å lære deg nye ting eller utvikle nye ferdigheter. Dette kan inkludere alt fra å lære å bake, male eller strikke, til å ta et onlinekurs i programmering eller lære deg et nytt språk. Hagearbeid er også en super syssel, da du både kommer deg ut, får brukt kroppen, og gjør noe som vil synes. Dessuten kan babyen sove ute i vognen mens du jobber – frisk luft for begge.

Et nytt familiemedlem

Nyt tiden med babyen din, og bruk den som en mulighet til å knytte sterke bånd og lære hverandre å kjenne. Sett deg ned og lek med barnet, les bøker sammen eller syng sanger. Denne tiden er plutselig forbi. Det kan være vemodig å tenke på, men gjør også at man blir bedre på å være tilstede, både fysisk og mentalt. Legg fra deg telefonen, og bare vær til. Tenk, prat med barnet og se på hvordan hun eller han responderer. Telefonen bør kun tas fram for å ta bilder av barnet.

Vær sunn

Dette er ikke alltid like lett, men det kan være lurt å prøve å opprettholde en sunn livsstil i permisjonen. Det er ofte fristende å ty til ferdigmat og enkle løsninger når babyen er liten og konstant «på deg», men etter hvert, når barnet kan legges litt på et teppe på gulvet eller sitte i vippestol, kan du lage litt mer ordentlig mat til deg selv. Ved å spise sunt og trene regelmessig, vil du med stor sannsynlighet føle deg bedre, både fysisk og mentalt.

Utforsk

Gå turer i nærområdet, ta stier du ikke har gått før, spis på nye restauranter. Utforsk nabolaget, og finn skjulte skatter. Kanskje du har et supert bærplukkested rett ved snarveien du pleier å ta til butikken? Kanskje det har åpnet en koselig bruktbutikk på hjørnet av gaten din? Du kan finne mye fint ved å gå rolig og kikke rundt deg.

Planlegg fremover

Ta deg tid til å planlegge din fremtidige karriere eller fremtidige mål. Barselpermisjonen kan være en god tid til å reflektere over hva du vil oppnå og hvordan du kan nå dine mål. Gruer du deg til å komme tilbake til jobb? Kanskje det er på tide å bytte arbeidsplass. Ønsker du egentlig å studere litt til? Kanskje er videreutdanning veien å gå.

Til slutt

Husk at det er greit å ta det med ro og nyte tiden sammen med babyen din. Barselpermisjonen er en kort periode, så prøv å ta det med ro og ikke stress for mye. Du MÅ ingenting, gjør ting du har lyst til. Det vil gjøre denne tiden mye bedre både for deg og for resten av familien din.


For å møte andre foreldre med barn på samme alder som ditt eller dine, sjekk og last ned Barseltreffappen!


LAST NED BARSELTREFFAPPEN

En gratisapp som lar deg bli kjent med gravide og småbarnsforeldre der du bor. Med Barseltreffappen kan også lage egne barseltreff (trening, cafébesøk eller annet) eller delta på andres arrangementer.

FLERE ARTIKLER

Amming har helsefordeler for både mor og barn. FOTO: Envato

Hva er fordelene ved amming?

Å amme er en av de mest naturlige måtene å gi næring til en nyfødt på. Det er også en viktig måte å etablere en sterk mor-barn-forbindelse på (men ikke den eneste måten).

Les mer
På vei til barnehagen. FOTO: Shutterstock

Hva trenger du til barnehagestart?

Enten det er barnets første dag i barnehagen som nærmer seg, eller første dag etter ferien så er det en del ting som må pakkes klare. Her er en liten liste over det viktigste du bør huske på.

Les mer
Mamma og baby. Barseltreff

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Les mer
Oslo med barnevogn. FOTO: Shutterstock

Opplev Oslo med barnevogn

Norges flotte hovedstad byr på flere muligheter for deg som er hjemme i barselpermisjon. Kombiner trilleturer med utforskning av Oslos kulturelle og barnevennlige tilbud.

Les mer

Last ned til iPhone

Last ned til Android

Android-versjonen kommer snart!