LAST NED APP

Det blir spennende med baby nummer to. FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Hvordan forberede seg til barn nummer to?

Å vente barn nummer to kan være like spennende som det var å vente på førstemann, men det kan også by på andre tanker og bekymringer.

Hvordan vil livet endre seg når et nytt familiemedlem entrer verden? Det er umulig å forutsi, både for foreldre og ditt første barn. Har dere akkurat fått en slags rutine med barn nummer en, vil denne sannsynligvis brått endre seg. Her er noen tips som kan hjelpe deg å forberede deg og resten av familien på at det snart blir en stor endring i alles liv.

Involver det eldste barnet

Hjelp barnet med å forberede seg til å bli storesøsken. Snakk med dem om hva det vil si å ha en liten baby i huset, og hva de kan forvente seg når babyen kommer. Det er vanskelig å se for seg endringen når man selv er liten. Ikke skap høye forventninger om hvor koselig det blir med en fremtidig lekekamerat. «Mye gråt, mye bæsj, ikke noe leking, sliten mamma og pappa» er vel egentlig sannheten for de første månedene, det er best å være ærlig på det.

Det kan også være fint for eldstemann å være med på å kjøpe noe til babyen, en liten gave fra storebror eller storesøster. Og kanskje hjelpe til med å finne frem og vaske babytøyet. Det kan være morsomt for barnet å få vist frem klærne de selv brukte da de var baby.

Logistikken

Tenk gjennom hva som skal skje når barn nummer to skal fødes. Hvem skal passe på det eldste barnet? Deretter kan det være greit å tenke over hvordan dagene best bør organiseres, og om du trenger hjelp fra familie eller venner. Trenger du et bilsete til? Er det enklest å ha babyen i bæresele og det eldste barnet i vogn når dere drar til barnehagen? Hvordan skal nettene løses?

Forbered hjemmet

Gjør klart et eget rom eller en egen plass til babyen. Vurder om dere trenger å kjøpe nytt utstyr, som ekstra seng eller bilstol, som nevnt over. Var det noe som manglet sist dere hadde en baby? Bør møbler som ikke allerede er festet til veggen, festes? Er kluter, bleier og servietter kjøpt inn og satt klare ved stellebordet?

Økonomi

Med en ny baby blir det litt mer utgifter, spesielt dersom du trenger mye nytt utstyr. Tenk over hva som er viktig for dere som familie. Bør du gjøre endringer i arbeidssituasjonen din? Kan du ta ekstra permisjon etter foreldrepengeperioden er over? Kan du jobbe deltid en periode?

Mental forberedelse

Å få barn nummer to kan være en stor omveltning, både fysisk og psykisk, for deg og resten av familien. Hvordan vil dere takle stress og søvnmangel? Trenger dere å gjøre klar en soveplass i et annet rom, slik at en av dere kan få sove i et annet rom innimellom?

Ta vare på deg selv

Husk å også tenke på deg selv i tiden før babyen kommer. Spis variert, få nok søvn og beveg deg regelmessig. Prøv også å få gjort ting som gjør deg glad og avslappet, som å lese en god bok eller ta en god og varm dusj. Orker du det, kan du møte venner og familie og være litt sosial. Eller du kan laste ned Barseltreffappen, og møte nye venner som snart også skal bli mamma.

LAST NED BARSELTREFFAPPEN

En gratisapp som lar deg bli kjent med gravide og småbarnsforeldre der du bor. Med Barseltreffappen kan også lage egne barseltreff (trening, cafébesøk eller annet) eller delta på andres arrangementer.

FLERE ARTIKLER

Amming har helsefordeler for både mor og barn. FOTO: Envato

Hva er fordelene ved amming?

Å amme er en av de mest naturlige måtene å gi næring til en nyfødt på. Det er også en viktig måte å etablere en sterk mor-barn-forbindelse på (men ikke den eneste måten).

Les mer
På vei til barnehagen. FOTO: Shutterstock

Hva trenger du til barnehagestart?

Enten det er barnets første dag i barnehagen som nærmer seg, eller første dag etter ferien så er det en del ting som må pakkes klare. Her er en liten liste over det viktigste du bør huske på.

Les mer
Mamma og baby. Barseltreff

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Les mer
Oslo med barnevogn. FOTO: Shutterstock

Opplev Oslo med barnevogn

Norges flotte hovedstad byr på flere muligheter for deg som er hjemme i barselpermisjon. Kombiner trilleturer med utforskning av Oslos kulturelle og barnevennlige tilbud.

Les mer

Last ned til iPhone

Last ned til Android

Android-versjonen kommer snart!