Vi er veldig enige i «fed is best», så uansett om du får til/ønsker å amme eller ikke- så lenge babyen får mat er det det som er viktig. Men likevel, amming er et spennende tema som vi ønsker å skrive litt om.
Fordelene ved amming
Optimal ernæring
Morsmelk inneholder alle nødvendige næringsstoffer for babyen, inkludert proteiner, fett karbohydrater og vitaminer. Det gir også antistoffer som beskytter babyen mot infeksjoner.
Bedre fordøyelse
Det er lettere for en babymage å fordøye morsmelk enn morsmelkerstatning. Dette kan redusere kolikk og andre fordøyelsesproblemer.
Morsbinding
Amming fremmer en sterk følelsesmessig forbindelse mellom mor og baby. Hud-til-hud-kontakt under amming hjelper babyen med å føle seg trygg og elsket. Dette får man også til ved flaskemating, og dette kan hjelpe med å fremme forbindelsen mellom baby og pappa/medmor, eller andre omsorgspersoner.
Beskyttelse mot sykdom
Babyer som ammes har en lavere risiko for å utvikle infeksjoner, allergier og autoimmune sykdommer. Men selv om risikoen er lavere er den ikke ikke-eksisterende.
Mors helsefordeler
Vi må ikke glemme mor. Amming kan bidra til å redusere risikoen for visse kreftformer hos mødre, og kan hjelpe til med å gjenopprette kroppsvekt etter graviditet.
Selv om amming er en god ting på alle måter, må du ikke føle seg mislykket om du ikke får det til eller om babyen ikke får ordentlig sugetak. «Fed is best», så gir du ungen din mat er du den beste mammaen han kunne hatt.
Kunne du ønske du hadde noen å snakke med i permisjonen? Prøv appen Barseltreff!
Ønsker du å amme, og trenger litt tips?
Vi har laget en liten ammeguide, for å hjelpe deg litt på vei. Trenger du mer hjelp og støtte anbefaler vi at du kontakter helsestasjonen din, eller sjekker ut ammehjelpen.no.
Riktig posisjonering
Pass på hvordan du sitter og hvordan babyen ligger når du ammer. En riktig ammestilling bidrar til en mer behagelig og effektiv ammeopplevelse, og du slipper plager i rygg, nakke og armer. Husk – babyen skal legges til brystet, ikke omvendt. Det skal være behagelig for deg.
Hyppig amming
Babyer trenger å ammes ofte, spesielt de første ukene. Følg babyens signaler (vi anbefaler ikke bruk av app), og tilby brystet når han virker sulten. Du kan kanskje ofte tenke «men hun spiste jo akkurat?», og det stemmer nok, men tilby igjen.
Riktig tilkobling
Sjekk at babyen har en god tilkobling ved brystet for å unngå sårhet, og forbedre melkestrømmen. Babyen skal ha mye bryst i munnen, og det skal ikke gjøre vondt for deg. Er du usikker på om sugetaket er riktig, kan du ta kontakt med helsestasjonen og spørre om du kan få litt tips, eller komme og vise.
Sunn livsstil
En balansert diett, tilstrekkelig væske og hvile er viktige for en sunn, ammende mor. Spesielt det med væske. Tips til ammende er ofte at de bør ta med seg en flaske vann når de skal sette seg ned å amme. Spesielt i starten kan amming føre til en kraftig tørstefølelse, og da er det fint å ha vannflasken like i nærheten.
Få støtte
Det er ikke alltid så lett som man skulle tro, og ikke alle som ønsker å amme får det til med en gang. Da kan det hjelpe å snakke med kyndig personell på helsestasjonen, ammekonsulenter, eller med familie og venner som har ammeerfaring.