LAST NED APP

Det er lett å bli usikker når mange skal mene noe om oppdragelsen av barna dine. FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Hva er egentlig «Mammapolitiet»?

Du har kanskje hørt om Mammapolitiet? Men hvem er de, og hva er det egentlig prøver på?

«Mammapolitiet» er en betegnelse som brukes i Norge om personer, vanligvis kvinner, som engasjerer seg i å kritisere andres oppdragelsesmetoder eller livsstil. Spesielt når det gjelder barn. Begrepet har blitt brukt til å beskrive en form for moraliserende atferd, der noen prøver å legge seg oppi andres valg når det gjelder barn og familie.

Uttrykket har oppstått på grunn av den økende interessen for å følge «korrekte» retningslinjer for oppdragelse og helse for barn. Noen ganger kan dette føre til at noen prøver å påtvinge sine egne meninger og praksis på andre. Det er dette som ofte omtales som «mammapoliti». Ofte kan dette gjelde besteforeldregenerasjonen (altså dine foreldre/svigerforeldre), som oppdro på en annen måte og mener at «det gikk jo bra med mine barn, så hvorfor endre?»

Sosiale medier

I tillegg kan den økte bruken av sosiale medier, og kontoer med eksperter som gjerne viser frem «den riktige måten» å oppdra barn på, gjøre det vanskelig å følge sin egen vei. Spesielt dersom man er mamma for første gang. Du kan lett føle deg usikker på om du gjør riktige valg for dine barn når du ser andre, tilsynelatende perfekte mammaer, få til ting du selv sliter med. For eksempel å få barnet til å sove hele natten, snakke om følelser, og lage mat fra bunnen av hver dag. Prøv å se på disse kontoene som tipskontoer, og ikke som en fasit på hva som er riktig og galt.

Du vet best

Det som er viktig å huske på er at det å ha en bekymring for andres barn og familieliv ikke nødvendigvis betyr at man er en del av «mammapolitiet». Alt kommer an på måten de uttrykker sin bekymring på. Det er viktig å respektere andres valg og frihet til å gjøre det som er best for sin egen familie, samtidig som man kan tilby deg støtte og veiledning hvis du ønsker det.

Føler du at du har blitt «tatt» av mammapolitiet må du prøve å huske at det er du som er mammaen til dine barn, og at det derfor er du som best vet hva som funker for din familie. Ikke la deg hundse med av noen som tror de vet bedre enn deg. For det er det lite sannsynlig at de gjør. Derimot, å få velmenende tips og ideer kan være positivt, så lenge de leveres på en fin måte.


Er du hjemme i mammapermisjon/pappapermisjon og ønsker å møte andre foreldre i nærområdet som har barn på samme alder som deg, prøv Barseltreffappen!

LAST NED BARSELTREFFAPPEN

En gratisapp som lar deg bli kjent med gravide og småbarnsforeldre der du bor. Med Barseltreffappen kan også lage egne barseltreff (trening, cafébesøk eller annet) eller delta på andres arrangementer.

FLERE ARTIKLER

Amming har helsefordeler for både mor og barn. FOTO: Envato

Hva er fordelene ved amming?

Å amme er en av de mest naturlige måtene å gi næring til en nyfødt på. Det er også en viktig måte å etablere en sterk mor-barn-forbindelse på (men ikke den eneste måten).

Les mer
På vei til barnehagen. FOTO: Shutterstock

Hva trenger du til barnehagestart?

Enten det er barnets første dag i barnehagen som nærmer seg, eller første dag etter ferien så er det en del ting som må pakkes klare. Her er en liten liste over det viktigste du bør huske på.

Les mer
Mamma og baby. Barseltreff

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Les mer
Oslo med barnevogn. FOTO: Shutterstock

Opplev Oslo med barnevogn

Norges flotte hovedstad byr på flere muligheter for deg som er hjemme i barselpermisjon. Kombiner trilleturer med utforskning av Oslos kulturelle og barnevennlige tilbud.

Les mer

Last ned til iPhone

Last ned til Android

Android-versjonen kommer snart!