Graviditet kan være en spennende tid for mange, men det kan også være en tid med følelsesmessige og fysiske endringer. Dette er en kort artikkel om ensomhet under graviditet, og hva du kan gjøre for å komme deg ut av ensomheten.
Graviditet kan føre til økt stress og angst, som kan gjøre det vanskeligere å opprettholde sosiale forbindelser og delta på aktiviteter som du vanligvis har drevet med. Denne artikkelen tar for seg tematikken rundt det å være isolert og ensom under graviditeten.
Hvordan oppstår ensomhet under graviditet?
Ensomhet under graviditet kan oppstå av mange grunner. Noen kvinner kan føle seg isolerte hvis de ikke har en partner eller familie rundt seg, eller hvis de bor langt unna støttende venner og familie. Andre kvinner kan føle seg ensomme hvis de opplever fysiske eller følelsesmessige utfordringer som hindrer dem i å delta i sosiale aktiviteter. Følelsen av isolasjon kan også oppstå hvis man føler seg misforstått av andre som ikke har opplevd det samme som deg.
Hva er konsekvensene av ensomhet under graviditet?
Ensomhet under graviditet kan ha negative konsekvenser både for den gravide kvinnen og babyen i magen. Studier (uten at jeg helt husker hvilke) har vist at ensomhet kan øke risikoen for depresjon, angst og søvnproblemer hos gravide kvinner. Det kan også øke risikoen for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
Det er viktig for gravide kvinner å søke støtte og sosial støtte hvis de føler seg ensomme. Dette kan omfatte å delta i fødselsforberedende klasser, søke støtte fra venner og familie. Alternativt kan man delta i graviditetsrelaterte online grupper eller delta i sosiale aktiviteter som er tilpasset dine fysiske og følelsesmessige behov.
Hjelpemidler for å håndtere ensomhet
Det finnes flere hjelpeordninger for deg som sliter mentalt, og en av de mest tilgjengelige ordningene er er Mental helses telefon- og nettjeneste. Dette er et lavterskeltilbud som er tilgjengelig både via telefon og chat. Den døgnåpne hjelpetelefonen kan nås på telefonnummer 116 123.
Chatte-tjenesten finner du på sidetmedord.no. På nettsidene beskrives sidetmedord.no som et tilbud til alle som trenger å dele tanker og følelser med noen.
Et alternativ til Helpetelefonen og chattetjenesten er Kirkens SOS. Med slagordet Vi er her. Alltid. er Kirkens SOS landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Du kan ringe den døgnåpne telefonen på 22 40 00 40.
Eller gå inn på kirkens-sos.no der du finner SOS-melding og SOS-chatten.
Finn andre gravide der du bor
Barseltreffappen er en sosial gratisapp som finnes til både iPhone og Android. Og den er ikke bare for mammaer og pappaer som er i foreldrepermisjon! Når du registrerer deg i appen, kan du oppgi termindato (frivillig selvfølgelig). Slik finner du andre som termin en eller annen gang i fremtiden. Dermed kan du også treffe på andre gravide i ditt område, så finner du kanskje noen å dele tanker rundt fødsel, graviditet og småbarnsliv med.
Gratisappen Barseltreff lar deg finne andre i samme område som deg selv, med samme interesser og termin omtrent rundt samme dato. Les mer om Barseltreffappen her.