LAST NED APP

Gravid trist og ensom
FOTO: Envato

Ensomhet under graviditeten

Graviditet er en tid med følelsesmessige og fysiske endringer. Her er en kort artikkel om ensomhet under graviditet, og hvor du finner hjelp.


Graviditet kan være en spennende tid for mange, men det kan også være en tid med følelsesmessige og fysiske endringer. Dette er en kort artikkel om ensomhet under graviditet, og hva du kan gjøre for å komme deg ut av ensomheten.

Graviditet kan føre til økt stress og angst, som kan gjøre det vanskeligere å opprettholde sosiale forbindelser og delta på aktiviteter som du vanligvis har drevet med. Denne artikkelen tar for seg tematikken rundt det å være isolert og ensom under graviditeten.

Hvordan oppstår ensomhet under graviditet?

Ensomhet under graviditet kan oppstå av mange grunner. Noen kvinner kan føle seg isolerte hvis de ikke har en partner eller familie rundt seg, eller hvis de bor langt unna støttende venner og familie. Andre kvinner kan føle seg ensomme hvis de opplever fysiske eller følelsesmessige utfordringer som hindrer dem i å delta i sosiale aktiviteter. Følelsen av isolasjon kan også oppstå hvis man føler seg misforstått av andre som ikke har opplevd det samme som deg.

Hva er konsekvensene av ensomhet under graviditet?

Ensomhet under graviditet kan ha negative konsekvenser både for den gravide kvinnen og babyen i magen. Studier (uten at jeg helt husker hvilke) har vist at ensomhet kan øke risikoen for depresjon, angst og søvnproblemer hos gravide kvinner. Det kan også øke risikoen for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

FOTO: Envato

Det er viktig for gravide kvinner å søke støtte og sosial støtte hvis de føler seg ensomme. Dette kan omfatte å delta i fødselsforberedende klasser, søke støtte fra venner og familie. Alternativt kan man delta i graviditetsrelaterte online grupper eller delta i sosiale aktiviteter som er tilpasset dine fysiske og følelsesmessige behov.

Hjelpemidler for å håndtere ensomhet

Det finnes flere hjelpeordninger for deg som sliter mentalt, og en av de mest tilgjengelige ordningene er er Mental helses telefon- og nettjeneste. Dette er et lavterskeltilbud som er tilgjengelig både via telefon og chat. Den døgnåpne hjelpetelefonen kan nås på telefonnummer 116 123.

Chatte-tjenesten finner du på sidetmedord.no. På nettsidene beskrives sidetmedord.no som et tilbud til alle som trenger å dele tanker og følelser med noen.

Et alternativ til Helpetelefonen og chattetjenesten er Kirkens SOS. Med slagordet Vi er her. Alltid. er Kirkens SOS landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Du kan ringe den døgnåpne telefonen på 22 40 00 40.

Eller gå inn på kirkens-sos.no der du finner SOS-melding og SOS-chatten.

Finn andre gravide der du bor

Barseltreffappen er en sosial gratisapp som finnes til både iPhone og Android. Og den er ikke bare for mammaer og pappaer som er i foreldrepermisjon! Når du registrerer deg i appen, kan du oppgi termindato (frivillig selvfølgelig). Slik finner du andre som termin en eller annen gang i fremtiden. Dermed kan du også treffe på andre gravide i ditt område, så finner du kanskje noen å dele tanker rundt fødsel, graviditet og småbarnsliv med.

Trivsel under graviditeten er viktig både for mor og barn. FOTO: Envato

Gratisappen Barseltreff lar deg finne andre i samme område som deg selv, med samme interesser og termin omtrent rundt samme dato. Les mer om Barseltreffappen her.

LAST NED BARSELTREFFAPPEN

En gratisapp som lar deg bli kjent med gravide og småbarnsforeldre der du bor. Med Barseltreffappen kan også lage egne barseltreff (trening, cafébesøk eller annet) eller delta på andres arrangementer.

FLERE ARTIKLER

Amming har helsefordeler for både mor og barn. FOTO: Envato

Hva er fordelene ved amming?

Å amme er en av de mest naturlige måtene å gi næring til en nyfødt på. Det er også en viktig måte å etablere en sterk mor-barn-forbindelse på (men ikke den eneste måten).

Les mer
På vei til barnehagen. FOTO: Shutterstock

Hva trenger du til barnehagestart?

Enten det er barnets første dag i barnehagen som nærmer seg, eller første dag etter ferien så er det en del ting som må pakkes klare. Her er en liten liste over det viktigste du bør huske på.

Les mer
Mamma og baby. Barseltreff

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Les mer
Oslo med barnevogn. FOTO: Shutterstock

Opplev Oslo med barnevogn

Norges flotte hovedstad byr på flere muligheter for deg som er hjemme i barselpermisjon. Kombiner trilleturer med utforskning av Oslos kulturelle og barnevennlige tilbud.

Les mer

Last ned til iPhone

Last ned til Android

Android-versjonen kommer snart!