LAST NED APP

Ensomhet og depresjon forekommer hos flere nye mødre og fedre. FOTO: Envato

Barseltiden er ikke alltid lykkelig

Å bli foreldre fremstår for mange som det ypperste av lykke, og selve meningen med livet.

Men dersom lykkefølelsen uteblir, eller man ikke opplever barseltiden på den måten man hadde forestilt seg, kan dette bli en vanskelig periode for mange nybakte foreldre.

Barseltiden er en unik fase i en kvinnes liv, preget av store endringer og utfordringer. Familiepsykolog, og forfatter av bøkene Foreldremagi, Hedvig Montgomery sier: – Å få barn er det største som skjer oss, både for mødre og fedre. Ikke rart at det kan bli for overveldende, for mye. Og med så mye fysiske prosesser som påvirker følelsene, er det kanskje ingen overraskelse at 10 – 15 prosent av nybakte mødre kjenner på mer mismot enn glede. Men det samme gjelder også 6 prosent av fedrene.

Prøv å opprettholde det sosiale

-Det viktigste å være klar over, fortsetter Montgomery, er kanskje at at isolasjon øker depresjon mens kontakt mildner. Å hjelpe nybakte foreldre, er kanskje det fineste vi kan gjøre for både foreldre og barn. Ikke vent at alt skal være lykke og at de skal klare alt selv. Tilby deg, vær der og hør på de unike erfaringene som akkurat disse foreldrene har med sin fødselsopplevelse og sin barseltid. Tid, nærvær, og forståelse gjør barseltiden til et bedre sted, avslutter den kjente familiepsykologen.

Ensom tilværelse

For mange kan det kjennes ensomt å være hjemme med en nyfødt. Sosiale aktiviteter som barseltreff, babysvømming eller babysang kan gi deg en pause fra isolasjonen og gir deg påfyll av sosial energi. Det kan i tillegg ofte hjelpe å utveksle erfaringer med andre som er i samme båt, og høre at du ikke er alene om dine bekymringer eller opplevelser. Er du heldig kan disse aktivitetene også føre til varige vennskap.

Praktisk hjelp

Barseltiden kan være hektisk, og du kan føle deg overveldet av ansvar. Kanskje spesielt dersom du har flere barn. Har du venner og familie i nærheten kan de muligens være behjelpelige med baby- og barnepass, slik at du kan få litt tid til å vaske klær. Eller bare få en liten time for deg selv.

Å opprettholde forholdet til partneren din er også viktig i barseltiden. Å dele ansvar og glede med noen du bryr deg om styrker båndet mellom dere, og kan gjøre overgangen til foreldrerollen mer sømløs. Får dere noen til å passe på hjemme i et par timer, kan det være sunt og befriende å gå en tur eller dra på kafe sammen, bare dere to.

LAST NED BARSELTREFFAPPEN

En gratisapp som lar deg bli kjent med gravide og småbarnsforeldre der du bor. Med Barseltreffappen kan også lage egne barseltreff (trening, cafébesøk eller annet) eller delta på andres arrangementer.

FLERE ARTIKLER

Amming har helsefordeler for både mor og barn. FOTO: Envato

Hva er fordelene ved amming?

Å amme er en av de mest naturlige måtene å gi næring til en nyfødt på. Det er også en viktig måte å etablere en sterk mor-barn-forbindelse på (men ikke den eneste måten).

Les mer
På vei til barnehagen. FOTO: Shutterstock

Hva trenger du til barnehagestart?

Enten det er barnets første dag i barnehagen som nærmer seg, eller første dag etter ferien så er det en del ting som må pakkes klare. Her er en liten liste over det viktigste du bør huske på.

Les mer
Mamma og baby. Barseltreff

Tips til aktiviteter i mammapermen

For noen kan permisjonstiden gå raskere enn lynet, mens for andre kan det snegle seg av gårde. Noen koser seg maks, mens andre kanskje finner tiden hjemme lite givende (bortsett fra å bli kjent med den lille babyen så klart). Uansett hvor du befinner deg på skalaen, her kommer noen tips til hva du kan gjøre i permisjonstiden.

Les mer
Oslo med barnevogn. FOTO: Shutterstock

Opplev Oslo med barnevogn

Norges flotte hovedstad byr på flere muligheter for deg som er hjemme i barselpermisjon. Kombiner trilleturer med utforskning av Oslos kulturelle og barnevennlige tilbud.

Les mer

Last ned til iPhone

Last ned til Android

Android-versjonen kommer snart!